Ben jij op zoek naar manieren om tafels oefenen spelletjes in de klas? Ik zocht er vijftien bij elkaar, die jij makkelijk in de klas kunt gebruiken!

In dit blog zullen we het hebben over tafels oefenen spelletjes in de klas en spelletjes die hierbij kunnen helpen. Veel kinderen vinden het lastig om tafels te leren en kunnen hierdoor moeite hebben met wiskunde-oefeningen en toetsen op school. Gelukkig zijn er manieren om het leren van tafels leuker en uitdagender te maken, zoals door het gebruik van spelletjes. In dit blog zullen we enkele voorbeelden van spelletjes bespreken die beweging en tafels oefenen combineren, en we zullen ook de voordelen van het oefenen van tafels bespreken. Dus als je op zoek bent naar manieren om het leren van tafels leuker te maken voor jezelf of voor je kinderen, lees dan verder en ontdek hoe spelletjes kunnen helpen.

leuke tafels oefenen

De leuke oefeningen voor tafels

 1. Times Tables Bingo: Dit klassieke spel kan worden gespeeld met een traditioneel bingobord of met kaarten met vermenigvuldigingsproblemen. Spelers roepen om de beurt antwoorden en markeren de overeenkomstige vakjes op hun bord.
 2. Vermenigvuldigingsoorlog: dit kaartspel wordt gespeeld met een pak kaarten, waarbij de nominale waarde het getal vertegenwoordigt en de reeks de vermenigvuldiger. Spelers draaien twee kaarten tegelijk om en vermenigvuldigen de waarden met elkaar. De speler met het hoogste product wint de ronde en krijgt alle kaarten.
 3. Vermenigvuldigingsgeheugen: dit spel is vergelijkbaar met het klassieke geheugenspel, maar met een vermenigvuldigingswending. Spelers draaien twee kaarten tegelijk om en proberen het bijpassende paar producten te vinden.
 4. Times Tables Tic-Tac-Toe: Dit spel kan gespeeld worden met een traditioneel boter-kaas-en-eieren bord of met een blanco rooster. Spelers lossen om de beurt vermenigvuldigingsopgaven op en plaatsen hun symbool in het corresponderende vierkant. De eerste speler die drie op een rij heeft, wint.
 5. Rollen en dekken: Spelers gooien een paar dobbelstenen en vermenigvuldigen de waarden met elkaar. Vervolgens bedekken ze het overeenkomstige product op hun speelbord met een marker of speelstuk. De eerste speler die al zijn producten bedekt, wint.
 6. Vermenigvuldigingsspeurtocht: deze activiteit kan in een klaslokaal of thuis worden gedaan. Leerlingen zoeken naar items in de kamer of het huis die overeenkomen met de producten op hun lijst. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gevraagd om drie items te vinden die zich vermenigvuldigen tot 12.
 7. Times Tables Jeopardy: Dit spel kan worden gespeeld met een traditioneel Jeopardy-bord of met een set flashcards. Spelers beantwoorden om beurten vermenigvuldigingsvragen en verdienen punten.
 8. Vermenigvuldiging Match-Up: Spelers krijgen een reeks vermenigvuldigingsproblemen en moeten de overeenkomende antwoorden vinden uit een lijst met opties. Dit spel kan gespeeld worden met een timer om een extra uitdaging toe te voegen.
 9. Times Tables Concentration: Dit spel is vergelijkbaar met het klassieke spel van concentratie, maar met een vermenigvuldigingswending. Spelers draaien twee kaarten tegelijk om en proberen het bijpassende paar factoren te vinden.
 10. Vermenigvuldigingsdoolhof: deze activiteit omvat het oplossen van vermenigvuldigingsproblemen om door een doolhof te navigeren. Spelers moeten het probleem bij elk knooppunt oplossen om te bepalen in welke richting ze moeten gaan.
 11. Times Tables Toss: Bij dit spel wordt een zitzak of bal heen en weer gegooid terwijl vermenigvuldigingsproblemen worden opgeroepen. Spelers moeten het probleem oplossen voordat ze de zitzak naar hun partner gooien.
 12. Vermenigvuldigingsbingo: dit spel is vergelijkbaar met traditionele bingo, maar met een vermenigvuldiging. Spelers markeren de overeenkomstige vakjes op hun bord terwijl de beller vermenigvuldigingsproblemen oproept.
 13. Times Tables Relay: Deze activiteit omvat het verdelen van de klas in teams en het opzetten van een reeks vermenigvuldigingsopgaven. Spelers rennen om de beurt naar het bord, lossen het probleem op en rennen terug naar hun team om de volgende speler te taggen.
 14. Vermenigvuldigingsspook: dit spel wordt gespeeld met een groep spelers, waarbij één speler begint met het uitspreken van een getal. De volgende speler zegt dan nog een getal en de twee getallen worden met elkaar vermenigvuldigd. Het doel is om te voorkomen dat je de speler bent die een vermenigvuldigingsprobleem voltooit door “Ghost” te zeggen.
 15. Times Tables Race: dit spel omvat het instellen van een timer en kijken hoeveel vermenigvuldigingssommen een student in een bepaalde tijd kan oplossen. Zet de timer aan en laat de leerlingen zoveel mogelijk keersommen oplossen.

Voordelen spelletjes tafels oefenen

Het is belangrijk om te onthouden dat het doel van deze spelletjes is om de leerlingen te helpen de tafels beter te leren, dus zorg ervoor dat ze op een leuke maar uitdagende manier worden gespeeld. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het oefenen van tafels. Ten eerste is het belangrijk om tafels te kennen omdat ze veel gebruikt worden in het dagelijks leven en bij veel verschillende rekenoefeningen. Door tafels te oefenen, versterk je je rekenvaardigheden en verbeter je je cijfermatige begrip. Bovendien kan het oefenen van tafels helpen bij het ontwikkelen van een betere wiskundebegrip en het verhogen van het aantal oplossingsstrategieën dat je kunt toepassen. Dit kan je helpen om beter te presteren op school en bij toekomstige wiskunde-examens. Tot slot kan het oefenen van tafels ook een leuke en uitdagende manier zijn om de fysieke activiteit te verhogen en de concentratie en het zelfvertrouwen te versterken.

leuke tafels oefenen

In deze blog hebben we het gehad over tafels oefenen spelletjes in de klas en spelletjes die hierbij kunnen helpen. Zoals we hebben gezien, kan het oefenen van tafels belangrijk zijn voor het versterken van de rekenvaardigheden en het verbeteren van het cijfermatige begrip. Bovendien kan het ook een leuke en uitdagende manier zijn om de fysieke activiteit te verhogen en de concentratie en het zelfvertrouwen te versterken. Door het gebruik van spelletjes die beweging en tafels oefenen combineren, kan het leren van tafels leuk en uitdagend worden gemaakt, waardoor kinderen gemotiveerd blijven om te blijven oefenen en te leren.

Wil je meer lezen over spelletjes in de klas? Laatst schreef ik een blog over 10x Kringspelletjes voor kleuters en Invallen basisonderwijs: mijn ervaring en tips.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *