Krijg jij binnenkort jouw eigen eerste klas? Ik geef jou tips hoe je het eerste jaar doorkomt. Want dit kan behoorlijk pittig zijn!

Het is geweldig om voor het eerst een eigen klas in het basisonderwijs te hebben! Het is een belangrijke verantwoordelijkheid en een geweldige kans om een positieve impact te hebben op de levens van jonge kinderen. Als je voor het eerst een eigen klas hebt, is het belangrijk om je goed voor te bereiden en ervoor te zorgen dat je een veilige en stimulerende leeromgeving creëert voor je leerlingen.

Dit betekent onder andere dat je duidelijke regels opstelt en zorgt voor een goede structuur in de klas, zodat de kinderen weten wat van hen verwacht wordt. Het is ook belangrijk om te luisteren naar de behoeften van de individuele kinderen en ervoor te zorgen dat je lesgeven afstemt op hun verschillende leerstijlen en behoeften. Bovenal moet je ervoor zorgen dat je klas leuk en uitdagend is, zodat de kinderen gemotiveerd blijven om te leren en te groeien.

eigen klas tips

Tips voor jouw eerste klas

Hier vind je tips voor jouw eigen klas:

  1. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op je lessen door te weten wat je wilt bereiken en door materiaal klaar te hebben.
  2. Stel duidelijke regels en verwachtingen voor de klas om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat van hem of haar verwacht wordt.
  3. Creëer een prettige sfeer in de klas door respectvol te zijn naar je leerlingen en door een positieve houding te hebben.
  4. Wees flexibel en pas je aan als dat nodig is, bijvoorbeeld als je merkt dat de les niet goed verloopt of als leerlingen extra hulp nodig hebben.
  5. Zoek hulp of advies als je het nodig hebt, bijvoorbeeld bij je collega’s of door professioneel advies in te winnen.
  6. Wees geduldig en geef de tijd die nodig is om dingen te leren. Realiseer je dat het normaal is om fouten te maken als je net begint met lesgeven en dat je altijd kunt blijven leren en groeien als leraar.
  7. Blijf leren en groeien als leraar door bijvoorbeeld naar workshops te gaan of door lesmateriaal te bekijken dat door ervaren leraren is gemaakt.
  8. Geniet van het lesgeven en laat je enthousiasme voor het onderwerp overbrengen op je leerlingen. Dit kan helpen om hun aandacht te houden en om ze gemotiveerd te houden.

Voordelen van een eigen klas

Er zijn verschillende voordelen die verbonden zijn aan het hebben van een eigen klas in het basisonderwijs. Een van de belangrijkste voordelen is dat het de leraar in staat stelt om de lesstof op een manier aan te bieden die is afgestemd op de behoeften en het leer tempo van de leerlingen in die specifieke klas. Dit kan ervoor zorgen dat leerlingen meer gemotiveerd zijn en beter presteren.

Daarnaast kan een eigen klas ook helpen om een hechte groepsvorming te bevorderen, wat kan bijdragen aan een positief leerklimaat en het welzijn van de leerlingen. Het kan ook gemakkelijker maken om individuele aandacht te geven aan leerlingen die extra hulp nodig hebben, wat kan bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling en leerprestaties.

eigen klas tips

In het algemeen kan het hebben van een eigen klas tips in het basisonderwijs dus bijdragen aan een meer persoonlijke en effectieve leeromgeving voor zowel de leraar als de leerlingen.

Wil je meer blogs lezen over de pabo of jouw eigen klas? Laatst schreef ik een blog over 10x Cadeau voor de afgestudeerde pabo student en Pabo scriptie: Alle in’s en out’s op een rijtje.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *