In de meeste klaslokalen zijn ze tegenwoordig te vinden: digiborden, het zijn digitale versies van de oude krijtborden. Deze digiborden kunnen – net als onze pc – flink chaotisch worden door alle bestanden en mapjes. Ik geef jou in deze blog tips hoe je het digibord overzichtelijk kan houden!

Waarin vroeger alleen maar gebruik werd gemaakt van een krijtbord of whiteboard, zijn nu vooral digiborden voorin de klas te zoen. Deze digiborden zijn aangesloten op het internet, zijn met een pen of hand te besturen en zijn ook makkelijk te gebruiken door de leerlingen. Chaotisch zijn we soms allemaal en ook op het digibord is dit soms te zien. Om het overzicht tijdens de les te houden geef ik jou 5 tips om jouw digibord gestructureerd en eenvoudig te houden.

Een makkelijke tip om overzicht te krijgen op het digibord is het gebruik van Kadaza.nl, een startpagina die helemaal is aan te passen naar jouw eigen smaak en voorkeuren.

digibord tips

Tip 1. Ruim jouw bureaublad zorgvuldig op

Het bureaublad is het eerste wat jij ziet wanneer jij het digibord opstart, om te zorgen voor een goede en frisse start is het daarom van belang om deze netjes te houden. Zelf houd ik een maximum van vijf programma’s en mapjes aan die te zien zijn op het bureaublad. Wanneer jouw bureaublad vol staat met bestanden, probeer deze dan terug te brengen naar overkoepelende mapjes.

Gooi daarnaast onnodige bestanden in de prullenbak en leeg deze direct. Dit scheelt wat ruimte op het digibord en hierdoor zal hij ook sneller zijn. Dit geldt ook voor overbodige educatieve programma’s, door deze van het bureaublad te verwijderen houd je een goed overzicht.

Tip 2. Gebruik een overzichtelijke startpagina

Het bureaublad is het eerste wat je ziet wanneer het digibord opstart, nummer twee is meestal de internetbrowser. Om te zorgen voor meer overzicht en gemak kun je kiezen voor een vaste startpagina die je te zien krijgt wanneer je het internet icoontje aanklikt. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Kadaza.nl. Deze startpagina bestaat sinds 2008 en is met het internet meegegroeid.

De site laat alle bekende websites zien, maar het is ook mogelijk om jouw eigen websites neer te zetten in de blokjes. Hieronder wordt meer uitgelegd over Kadaza en hoe het makkelijk te gebruiken is op jouw digibord of computer.

Tip 3. Zorg voor een duidelijke scheiding tussen lesmateriaal en administratieve taken

De scheiding tussen lesmateriaal en administratieve taken is er een die vrij dun is, maar die wel gemaakt kan worden. Bij het lesgeven aan een klas komen andere programma’s kijken dan bij het invullen van leerlingvolgsystemen. Door deze grens duidelijk te trekken kun je een overzichtelijke manier van werken creëren.

Dit betekent dat je nagaat welke programma’s relevant zijn voor het lesgeven, deze plaats je aan de ene kant van het bureaublad of de startpagina. De programma’s die vervolgens relevant zijn voor het administratieve deel kun je plaatsen aan de andere kant van het scherm. Hierdoor houden jij en de leerlingen overzicht tijdens de instructie.

Tip 4. Maak gebruik van dezelfde applicaties

Maak gebruik van dezelfde applicaties tijdens de instructie en de administratieve taken. Hierdoor kun je op het digibord sneller jou weg vinden naar de verschillende programma’s en raken de leerlingen ook gewend aan dezelfde werkwijzen. Denk hierbij aan een online methode of een spelletje tussendoor, maar het mixen van verschillende spelletjes is natuurlijk aan te raden.

Zodra je gewend bent aan alle programma’s die je standaard gebruikt zul je merken dat het vinden van de verschillende knoppen steeds minder tijd in beslag neemt. Dit is efficiënt en zorgt ervoor dat jij je comfortabel voelt met de programma’s die jij gebruikt.

Tip 5. Schakel hulp in van collega’s of IT-professionals op school

Als deze tip jou meer in de war hebben gebracht dan geholpen is het wellicht handig om een collega of IT-professional om raad te vragen. Deze kunnen jou helpen om de boel op orde te krijgen en helpen jou vast en zeker graag. Noteer vooraf alle problemen waar jij tegenaan loopt als het aankomt op orde en laat ze dit lijstje samen met jou doornemen.

Ik hoop dat je met deze tips een fijne en gestructureerde werkomgeving kunt creëren voor jouw leerlingen en jijzelf. Wanneer je nog meer tips hebt voor het ordenen van het digibord kun je die achterlaten in de reacties!

Wil je meer tips lezen over ordenen in jouw klaslokaal? Laatst schreef ik een blog over Jouw klas opruimen voor de zomervakantie en Tips voor een combinatieklas in het basisonderwijs. Deze blog wordt gesponsord door kadaaza.nl, vind alle informatie over gesponsorde posts hier.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *