In de afgelopen jaren heb ik twee keer mogen stagelopen bij de kleuters, een hele ervaring. Ben jij benieuwd hoe mij dit is bevallen? Lees dan snel verder!

Mijn eerste indruk

Vorig jaar kwam ik voor het eerst bij de kleuters kijken tijdens het vrij spelen. Het leek een enorme chaos met overal spelende kinderen en weinig structuur. Ik voelde me niet op mijn gemak, want als ik ergens van houd is het structuur en overzicht. Die structuur en overzicht leek hier te ontbreken. Naarmate mijn stage vorderde merkte ik dat er wel degelijk een duidelijke onderliggende structuur in het kleuteronderwijs zit. En daar komt ontzettend veel bij kijken.

Zo word het vrij spelen begeleid met duidelijke regels. Bijvoorbeeld door het maximaal aantal kinderen in een hoek of het gebruik van een kralenketting voor het toilet. Mijn eerste indruk op het kleuteronderwijs was nogal chaotisch. Maar achter die ‘chaos’ zit een duidelijk plan met veel structuur en regels.

Spelenderwijs leren

In mijn stages zag ik dat de leerlingen in de kleuterklas vooral spelenderwijs leren en dat is iets heel anders dan wat ik gewend was. De kleuters zijn de gehele dag aan het spelen. Ondertussen worden de verschillende kerndoelen van het SLO gekoppeld aan de lessen. Dit sprak mij als stagiaire enorm aan en ik ontwikkelde mij tijdens de stage op het gebied van spelenderwijs onderwijzen.

stagelopen kleuters ervaring

Affiniteit hebben

Ik ben na mijn twee stages laaiend enthousiast over de kleuters en de onderbouw van het basisonderwijs. Dat komt omdat de doelgroep mij aanspreekt en de manier van onderwijs goed bij mij past. Wel vind ik het belangrijk om mee te geven dat je affiniteit moet hebben met kleuters, het is namelijk een vak apart.

Het is daarom aan te raden om je te verdiepen in de verschillende bouwen van het basisonderwijs en te kijken wat bij jou past. Je kunt je natuurlijk verdiepen tijdens de stages, maar ook studieboeken kunnen jou helpen. Bekijk bijvoorbeeld Werken in het basisonderwijs, waarin de basis van de groepen wordt behandeld.

Ben je benieuwd naar andere blogs over stagelopen kleuters ervaring? Bekijk Pabo: Een stagedag in het basisonderwijs of Stagelopen: Mijn eerste en laatste muziekles ooit. Deze blogpost bevat affiliate marketing links.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *