Heb je de vraag hoe word ik juf of meester in jouw hoofd? Ik leg jou per situatie uit hoe jij uiteindelijk leerkracht in het basisonderwijs kunt worden!

Al op jonge leeftijd riep ik dat ik graag juf wilde worden. Op dat moment was het me niet duidelijk hoe ik leerkracht in het basisonderwijs kon worden. Ik had het toen ontzettend fijn gevonden om een voorbeeld te hebben, maar toentertijd was er weinig informatie beschikbaar. Ik heb besloten zelf een overzicht te maken met de verschillende stappenplannen om leerkracht in het basisonderwijs te worden. De stappenplannen worden besproken vanaf het eind van de middelbare school.

hoe word ik juf of meester?

Het begint na de middelbare school

Op de middelbare school volg je een niveau tussen het praktijkonderwijs en het gymnasium. Elk niveau heeft zijn eigen route naar het uiteindelijke doel: het worden van een leerkracht in het basisonderwijs. Het is mogelijk om met elk niveau juf of meester te worden, al is het voor elk niveau hard werken en motivatie is daarom erg belangrijk. Hieronder leg ik per middelbaar onderwijs niveau uit hoe je juf of meester kunt worden.

Praktijkonderwijs: Wanneer je begint op het praktijkonderwijs kun je na zes jaar doorstromen naar het MBO niveau 1. Om juf of meester te worden moet je vervolgens naar MBO niveau 4, dit betekent dat je een paar jaar flink moet doorstuderen. Als je niveau 4 hebt bereikt kun je de opleiding onderwijsassistent volgen, deze opleiding duurt vier jaar. Na het volgen van de opleiding tot onderwijsassistent kun je doorstromen naar de reguliere pabo die ook vier jaar duurt. Na het behalen van jouw pabo ben je bevoegd om zelfstandig voor de klas te staan en jezelf dus leerkracht in het basisonderwijs te noemen!

VMBO: Wanneer je VMBO hebt gevolgd kun hierna kiezen voor een MBO level 1 tot en met 4 opleiding. Voor het volgen van de PABO heb je een afgerond MBO level 4 nodig, bijvoorbeeld MBO 4 onderwijsassistent. Deze MBO 4 opleiding duurt vier jaar en hierin leer je de vakleerkracht ondersteunen. Na het volgen van de opleiding onderwijsassistent kun je beginnen aan de reguliere pabo, deze zal ook vier jaar duren. Wanneer je de pabo afrond kun je eindelijk zelfstandig voor de klas en ben je dus juf of meester in het onderwijs!

HAVO: Als je de HAVO hebt afgemaakt kun je hierna meteen doorstromen naar de reguliere pabo van vier jaar. Vervolgens doorloop je de pabo en hierna kun je jezelf juf of meester noemen in het basisonderwijs.

VWO en Gymnasium: Bij het niveau VWO of hoger kun je, net als bij de HAVO, direct doorstromen naar de reguliere pabo. Deze kun je doorlopen in vier jaar en bij het succesvol afronden mag je jezelf leerkracht in het basisonderwijs noemen. Ook is er de mogelijkheid om de universitaire versie van de pabo te volgen op de universiteit. In deze vierjarige opleiding ga je de verdieping en verbreding in en uiteindelijk krijg je de Bachelor Leraar Basisonderwijs en de WO Bachelor Pedagogische Wetenschappen.

Toelatingstoets 21+: Bovenbeschreven scenario’s gaan ervan uit dat jij een havo-, vwo- of MBO 4 diploma hebt behaald. Wanneer dit niet het geval is, kun je je aanmelden voor de 21+ jaar toets. Dit is een toets die Nederlanders boven de 21 jaar kunnen maken, wanneer zij niet beschikken over de juiste diploma’s. Tijdens deze toetsen wordt gekeken of je het denkniveau hebt dat noodzakelijk is voor het HBO. Deze toets bestaat uit verschillende onderdelen die je thuis kunt oefenen.

juf of meester worden

De toelatingstoets van de pabo

Als je zeker weet dat je de pabo wilt gaan doen, moet je verschillende toelatingstoetsen doen. Deze toelatingstoetsen zijn het basisniveau dat beginnende pabo-studenten moeten hebben om de pabo te kunnen doorlopen. Er zijn drie verschillende toelatingstoetsen, waarvan je er gegarandeerd een van moet maken. De volgende drie toetsen zou je moeten kunnen maken:

  • Natuur/techniek toelatingstoets: In deze toelatingstoets worden de meeste SLO-doelen behandeld die jij moet kennen als basis op het gebied van natuur- en techniek kennis.
  • Geschiedenis toelatingstoets: In deze toelatingstoets worden de meeste SLO-doelen behandeld die jij moet kennen als basis op het gebied van geschiedenis kennis.
  • Aardrijkskunde toelatingstoets: In deze toelatingstoets worden de meeste SLO-doelen behandeld die jij moet kennen als basis op het gebied van aardrijkskunde kennis.

Wanneer je de toelatingstoetsen met een voldoende afrond, mag je beginnen aan de pabo. Het afronden van de toelatingstoetsen kan best lastig zijn, maar gelukkig heb je meerdere kansen!

Wil je meer tips voor de toelatingstoets van de pabo of mijn ervaring weten over de toelatingstoetsen? Check mijn blog!

De (universitaire) pabo in Nederland

Wanneer je de toelatingstoetsen hebt gehaald kun je je gaan oriënteren op de verschillende pabo’s. In Nederland kun je terecht bij de reguliere pabo of de universitaire pabo. Er zijn in totaal 42 pabo’s in Nederland waartussen je kunt kiezen. Ik heb een overzicht gemaakt met alle hogescholen en universiteiten, hier kun je op kijken als jij alle pabo’s in Nederland wilt bekijken.

In totaal zijn er 38 locaties in Nederland waar je de reguliere pabo kunt volgen. De universitaire pabo kun je op 6 verschillende locaties in Nederland volgen. In elke provincie van Nederland zit minimaal één pabo, wat fijn is voor studenten die de pabo willen gaan doen.

juf of meester worden

De opbouw van de reguliere pabo

Wanneer er een pabo is uitgekozen waaraan je gaat studeren, is het tijd om je te verdiepen in de opbouw van de pabo. De reguliere pabo bestaat uit vier jaren waarin je colleges volgt, stage loopt en tentamens maakt. Per jaar zal ik kort toelichten wat de hoofdlijnen zijn van de opleiding:

  • Jaar 1: In jaar 1 van de pabo haal je je propedeuse en leer je de basis van het lesgeven in het basisonderwijs. Je oriënteert op het beroep en krijgt de volgende vakken aangeboden: Rekenen, Engels, Nederlands, Natuur en Techniek, Mens en Samenleving, Kunst en Cultuur, Sociale Wetenschappen en Motoriek. In de tweede helft van jouw eerste jaar begin je met een stage op de basisschool.
  • Jaar 2: In jaar twee verdiep en verbreed je de opgedane kennis uit jaar 1. Je krijgt dezelfde vakken als in jaar één en als toevoeging krijg je ook Onderzoek. Je loopt dit hele jaar stage binnen en buiten de basisschool, waardoor je veel ervaring opdoet.
  • Jaar 3: In het derde jaar kun je je specialiseren in de onderbouw of de bovenbouw van de basisschool. Daarnaast krijg je de keuze tussen Kunsten en Cultuur of Natuur en Techniek. Je loopt steeds meer stage en in de stages krijg je steeds meer verantwoordelijkheden.
  • Jaar 4: In jaar 4 loop je jouw LiO – Leraar in Opleiding. Dit betekent dat je een half jaar lang voor jouw eigen klas zal staan waarin je ook onderzoek doet naar een bepaald onderwerp. In het andere half jaar kun je kiezen voor een minor, die je zelf in mag vullen. Zo kun je bijvoorbeeld jouw gymcertificaat halen of een half jaar naar het buitenland.

Ben je nog op zoek naar studieboeken voor de pabo? Bekijk hier de voordeligste opties en bestel direct!

Ga aan de slag als juf of meester

Na het behalen van jouw pabo diploma ben je in staat om zelfstandig voor de klas te staan. Dit kan in heel Nederland en op Nederlands grondgebied (bijvoorbeeld op Curaçao!). Tijdens het werk als juf of meester kun je ervoor kiezen om nog een vervolgstudie of -cursus te doen. Dit kan vaak gesubsidieerd worden door de overheid of door jouw basisschool.

Wil jij nou meer lezen over het leven op de pabo of stages? Laatst schreef ik Schoolspullen pabo: Welke zijn essentieel? en Pabo: 8 dingen die je moet weten voor je stage gaat lopen. Deze blogpost bevat affiliate marketing links.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *