Als tweedejaars student op de pabo loop ik twee dagen in de week stage. In deze twee dagen doe en leer ik veel van zowel de stageklas als mijn coach op de stage. Wat ik allemaal doe op een stagedag lees je in deze blog.

Op dit moment loop ik stage in groep 8, bij een basisschool in hartje Groningen. Mijn stageklas bestaat uit 22 leerlingen met elk een eigen gebruiksaanwijzing en een juf die mij begeleid door de stage heen. Elke maandag en dinsdag ben ik op de basisschool te vinden als stagiair, ik geef les, help leerlingen met hun weektaak en sta toch ook wel eens bij het kopieerapparaat.

De ochtend van mijn stagedag

Als stagiair ben ik net als de juf om 8.00 aanwezig op de basisschool. Aan het begin was dit ontzettend wennen want ik ben geen ochtendpersoon. De leerlingen komen om 8.15 binnen en we beginnen in de kring. Allemaal ditjes en datjes worden door de leerlingen in de ronde gegooid, ze hebben elkaar namelijk twee hele dagen niet gezien.

Na de kring schuiven de leerlingen hun stoel achter de tafel en barst het werken los. Ik geef een rekenles, help wat leerlingen en kijk de schriften na, een echte juf in spé. Om 10.00 hebben de leerlingen pauze, mijn coach en ik gelukkig ook. De leerlingen crossen naar buiten terwijl ik een aardrijkskunde les voorbereid. Als de leerlingen afgekoeld binnenkomen wacht ik tot het stil wordt, en begin vervolgens de les. Na de aardrijkskundeles mogen de leerlingen naar huis, of blijven ze over op school bij de overblijf juffen/meesters.

Lunch stage
Tijd voor een welverdiende lunch

De middag van mijn stagedag

Tussen de middag eet ik met de andere stagiaires op mijn stageschool een broodje en hebben we het over de aankomende tentamens. Om 13.00 loop ik terug naar het lokaal en bespreek ik met mijn coach de middag. Ik geef in de middag geen les, maar help twee meiden op de gang met hun rekenwerk en zal mijn coach observeren. De leerlingen stromen langzaam weer binnen en mijn coach begint met een geschiedenisles. Ik pak mijn laptop en vul een observatieformulier in over de aanpak van mijn coach.

Na geschiedenis hebben de leerlingen een rekeninstructie, voor mij tijd om met de twee meiden op de gang te gaan zitten. Beiden hebben moeite met de tafels en breuken, gelukkig heb ik dat uitvoerig gekregen op de pabo tijdens mijn rekencolleges. Om 15.00 lopen we terug naar de klas, tijd voor de leerlingen om lekker naar huis te gaan.

pauze stage
Tijd voor de leerlingen om naar huis te gaan

De namiddag/avond van mijn stagedag

Wanneer mijn coach de dag heeft afgesloten gaan de leerlingen naar huis. Ik geef kinderen een high-five, een aai over de bol of gewoon een vriendelijke knik. Als de leerlingen weg zijn bespreek ik met mijn coach de dag door. Ik krijg op dat moment ook altijd feedback op mijn gegeven lessen en bespreken we de planning voor de volgende dag. Ik krijg verschillende lerarenhandleidingen mee die ik gebruik als voorbereiding op mijn lessen die ik ga geven.

Om 17.00 is het voor mij ook eindelijk tijd om naar huis te gaan, maar met stage ben ik nog lang niet klaar. Eenmaal thuis moet ik de lessen voor de volgende dag nog voorbereiden, verwerk ik de gekregen feedback van mijn coach in de volgende lessen en werk ik kort aan mijn ontwikkelverslag.

College rekenen
Tijd om zelf bezig te gaan met lessen en formulieren

Stage vind ik als tweedejaars pabo student erg leuk, maar veel werk is het wel. De hele dag ben je bezig met de ontwikkeling van leerlingen maar ook met je eigen ontwikkeling. Zelf moet ik dit jaar nog één keer stage lopen in groep 1 en 2, ontzettend veel zin in!

Ben je benieuwd naar meer blogs over de stage? Laatst schreef ik over Mijn ergste stageles ooit en de beste lesideeën voor een eerste stagedag.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *