Tijdens mijn tussenjaar in 2017-2018 besloot ik een winter in Oostenrijk te gaan werken. Hier werd ik verliefd op de bergen én skiën. Lees in deze blog hoe ik skileraar werd, met maar 1 jaar ski-ervaring.

De eerste keer skiën

Toen ik in december 2017 in het vliegtuig stapte naar Oostenrijk was ik ontzettend zenuwachtig. Ik zou gaan werken in een Nederlands hotel met 2 andere Nederlanders als ‘Allround medewerker’. Eenmaal aangekomen in het hotel werkte we veel, maar er was ook genoeg tijd om te skiën. Een probleempje, ik had nog nooit geskied.

Daar moest verandering in komen: Mijn collega’s namen mij mee de berg op. We begonnen bij de blauwe piste, de ‘makkelijkste’ pistesoort in Oostenrijk. Na ongeveer 5 minuten lag ik ondersteboven, huilend en in elkaar gevouwen in de sneeuw. Ik vond het vreselijk eng en wilde alleen nog maar op mijn kont naar beneden.

Skileraar-in-Oostenrijk
De eerste keer op ski’s was een enorme afgang

Van kluns naar skileraar

Naarmate de tijd vorderde was ik vaker te vinden op de piste. Ik probeerde zoveel mogelijk kilometers te maken en zag langzaam een stijgende lijn. In vier maanden tijd groeide ik van een bange kluns uit tot een skiliefhebber. Toen het weer tijd was om naar huis te gaan kon ik niet wachten om herenigd te worden met de sneeuw.

In het jaar dat volgende begon ik aan de PABO. Ik had geen tijd om vier maanden lang in Oostenrijk te werken maar wilde wel graag naar de sneeuw. Tijdens het begin van mijn studie speurde ik het internet af op zoek naar vacatures in Oostenrijk. Ik vond samen met mijn vriend één vacature waarbij je geen skidiploma nodig had, we besloten te solliciteren en werden aangenomen.

Skiën met mijn vriend op onze vrije dag!

Toen wij in de kerstvakantie op weg waren naar Oostenrijk kon ik mijn geluk niet op. De sneeuw kwam met bakken uit de lucht en ik zag eindelijk de bergen weer. Eenmaal aangekomen bij de skischool werden wij welkom geheten door de eigenaar van de skischool. We pasten onze skilerarenoutfits en kregen een kleine klaarstoomcursus.

Skiles geven

Tijdens mijn tijd in Oostenrijk als skileraar was het feest, de lessen waren fantastisch om te geven en mijn collega’s waren ontzettend open. We werkten van 8.30 tot 16.00 en dronken na het geven van de les vaak chocolademelk in het cafeetje bij de skischool. Oud en nieuw werd gevierd met het hele skilerarenhuis en ook kerst werd uitvoerig gevierd. Ik besloot dat dit niet het enigste seizoen zou worden dat ik skiles zou geven.

Juf? Hoeveel dagen krijg ik nog skiles van jou?

Duits meisje uit mijn skiklasje

Diploma voor skileraar halen

Komend december ga ik 11 dagen naar Oostenrijk om mijn skileraren diploma te halen. Zodat ik niet alleen les mag geven aan jonge kinderen op een privé piste, maar ook de echte piste op mag. In de kerstvakantie en voorjaarsvakantie van dit winterseizoen ben ik net als vorig jaar weer te vinden in Kirchdorf in Tirol. Ben je benieuwd naar het gebied waar ik skiles geef? Bekijk het filmpje hieronder om een beeld te krijgen!

Winter is coming!

Wil jij meer blogs lezen over het zijn van een juf? Laatst schreef ik een blog over de PABO in vogelvlucht en een column over mijn ergste les ooit.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *