Wil jij doorstuderen na de Pabo, maar weet je niet precies wat de opties zijn? In deze blog geef ik een lijst van de mogelijkheden die je hebt!

Ben je net afgestudeerd aan de Pabo en wil je je nog verder ontwikkelen? Of ben je al enige tijd werkzaam in het onderwijs en op zoek naar nieuwe uitdagingen? Doorstuderen na de Pabo biedt verschillende mogelijkheden om je kennis en vaardigheden op het gebied van onderwijs te verbeteren en jezelf verder te ontwikkelen als professional. In deze blogpost zal ik je een introductie geven tot de mogelijkheden die er zijn. Van het volgen van een masteropleiding tot het specialiseren in een specifieke doelgroep, er zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen.

doorstuderen na de pabo

1. Masteropleidingen

Er zijn verschillende masteropleidingen die je kunt volgen na het behalen van je Pabo-diploma. Een masteropleiding is gericht op verdieping en verbreding van je kennis en vaardigheden op het gebied van onderwijs. Voorbeelden van masteropleidingen zijn:

 • Master Educational Needs
 • Master SEN (Special Educational Needs)
 • Master Leren & Innoveren
 • Master Pedagogiek
 • Master Didactiek
 • Master Educational Leadership
 • Master Talentontwikkeling en Diversiteit
 • Master Passend Meesterschap
 • Master Kunst- en Cultuuronderwijs
 • Master Onderwijskunde
 • Master Orthopedagogiek

Met een masterdiploma op zak kun je je onderscheiden van andere docenten en ben je beter in staat om nieuwe onderwijsmethoden en -technieken te ontwikkelen.

2. Managementopleidingen

Als je na je Pabo-diploma geïnteresseerd bent in het behalen van een managementpositie in het onderwijs, zijn er verschillende managementopleidingen die je kunt volgen. Hieronder vind je een lijst van enkele relevante managementopleidingen:

 1. Master Educational Management
 2. Master Leadership in Education
 3. Master Schoolleiderschap
 4. Master Learning and Development in Organisations

Deze masteropleidingen bieden je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om effectief leiding te geven aan een school of andere onderwijsinstelling. Daarnaast kun je tijdens deze opleidingen ook werken aan je persoonlijke ontwikkeling als manager en leren hoe je een succesvolle en inspirerende onderwijsomgeving kunt creëren.

Het is ook mogelijk om na je Pabo-diploma een hbo-opleiding te volgen op het gebied van management, zoals een hbo-opleiding Management in de Zorg of een hbo-opleiding Bedrijfskunde. Deze opleidingen bieden je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om een managementfunctie te bekleden in een breed scala aan organisaties, waaronder onderwijsinstellingen.

doorstuderen na de pabo

3. Specialisatieopleidingen

Naast masteropleidingen zijn er ook specialisatieopleidingen die je kunt volgen na het behalen van je Pabo-diploma. Hieronder vind je een lijst van enkele relevante specialisatieopleidingen:

 1. Specialist Jonge Kind
 2. Specialist Begrijpend Lezen
 3. Specialist Wetenschap en Technologie in het Onderwijs
 4. Specialist Passend Onderwijs
 5. Specialist Rekenen-Wiskunde
 6. Specialist Cultuurbegeleider
 7. Specialist Taal- en leescoördinator

Deze specialisatieopleidingen zijn gericht op het vergroten van je kennis en vaardigheden op specifieke vakgebieden binnen het onderwijs en het ontwikkelen van expertise op het gebied van begeleiding en coaching van leerlingen. Naast het verdiepen van je vakinhoudelijke kennis, leer je tijdens deze opleidingen ook hoe je deze kennis kunt overbrengen aan je leerlingen en hoe je als coach en begeleider kunt optreden.

Het volgen van een specialisatieopleiding kan je helpen om jezelf verder te ontwikkelen als professional in het onderwijs en je carrièremogelijkheden te vergroten. Bovendien kun je met het behalen van een specialisatieopleiding je meerwaarde tonen aan toekomstige werkgevers en een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van je leerlingen.

4. Cursussen en trainingen

Naast master- en specialisatieopleidingen en Post-HBO opleidingen, zijn er ook diverse cursussen en trainingen die je kunt volgen na het behalen van je Pabo-diploma. Deze cursussen en trainingen zijn gericht op het verbeteren van specifieke vaardigheden en kennis binnen het onderwijs en kunnen variëren van enkele dagdelen tot enkele weken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van relevante cursussen en trainingen:

 1. Didactisch coachen
 2. Onderwijsassistent
 3. Omgaan met gedragsproblemen in de klas
 4. Digitaal leermateriaal ontwikkelen
 5. Differentiatie in de klas
 6. Taalontwikkelend lesgeven
 7. Effectief communiceren met ouders
 8. Projectmatig werken in het onderwijs

Het volgen van een cursus of training kan je helpen om jezelf verder te ontwikkelen als professional in het onderwijs en je vaardigheden en kennis te vergroten. Bovendien kun je met het behalen van een certificaat of diploma je meerwaarde tonen aan toekomstige werkgevers en een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van je leerlingen.

Belangrijk om te weten is dat niet alle cursussen en trainingen door werkgevers worden vergoed en dat de kosten voor eigen rekening kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om vooraf te onderzoeken of de cursus of training relevant is voor jouw carrièreplanning en of het past binnen jouw budget.

doorstuderen na de pabo

In het kort, doorstuderen na de Pabo biedt veel mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen als professional. Of je nu kiest voor een masteropleiding, managementopleiding, specialisatieopleiding, Post-HBO opleiding of cursus, het is belangrijk om te kiezen voor een opleiding of training die aansluit bij jouw interesses en ambities. Zo kun je jezelf verder ontwikkelen en nog beter worden in wat je doet.

Wil jij meer blogs lezen over het doorstuderen na de pabo? Laatst schreef ik Studeren in het buitenland met de pabo en Pabo scriptie: Alle in’s en out’s op een rijtje.

Meer lezen over de PABO