Wanneer je op Erasmusuitwisseling gaat krijg je een beurs van de EU, maar hoeveel is de Erasmusbeurs? De beurs bestaat uit minimaal €240,- euro en maximaal €360,- euro per maand. Lees snel verder om te zien hoeveel geld jij krijgt!

Studenten in het hoger beroepsonderwijs en de universiteit kunnen ervoor kiezen om een exchange semester te doen in bij een andere onderwijsinstelling. Wanneer deze uitwisseling plaatsvindt in de Europese Unie heb je grote kans dat je in aanmerking komt voor de Erasmusbeurs. Deze beurs krijgen studenten ter compensatie van extra uitgaven tijdens de uitwisseling op gebied van woon- of reiskosten. Het bedrag dat je krijgt voor de Erasmusbeurs is minimaal €240 euro en maximaal €360 euro per maand.

Hoeveel Erasmusbeurs

Eisen voor aanvragen Erasmusbeurs

Voordat je in aanmerking komt voor de Erasmusbeurs moet je voldoen aan diverse eisen. Deze eisen zijn opgesteld door de Europese Unie en worden gecontroleerd door jouw hogeschool of universiteit. De volgende eisen zijn van toepassing op jouw Erasmusbeurs:

  • Je studeert aan een hogeschool of universiteit die meedoet aan het Erasmusprogramma
  • De vakken die je volgt in het buitenland zijn onderdeel van jouw studie in Nederland
  • Je gaat studeren in… Een land dat lid is van de EU of IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Republiek Noord-Macedonië, Servië, Turkije, Verenigd Koninkrijk
  • De studieperiode duurt minimaal 3 hele maanden en maximaal 12 maanden

Nadat je hebt voldaan aan bovenstaande eisen is het tijd om de Erasmusbeurs aan te vragen. Dit kun je doen bij jouw eigen onderwijsinstelling door verschillende formulieren in te vullen. Deze formulieren vul je vooraf, tijdens en na jouw Erasmus Exchange in en stuur je op naar de onderwijsinstelling. Naast deze formulieren doe je een taaltoets en moet je minimaal 22,5 EC’s halen om de beurs als gift te ontvangen.

Hoeveel Erasmusbeurs

Hoeveel is de Erasmusbeurs

Hoeveel je ontvangt van de Europese Unie per maand hangt af van het land waar je naar toe gaat. Er zijn drie verschillende groepen landen en de bedragen per landen verschillen.

LandenHoogte Erasmusbeurs
Denemarken, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Liechtenstein.€360,- euro
België, Griekenland, IJsland, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Turkije en Cyprus.€300,- euro
Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Macedonië, Polen, Roemenië, Slowakije en Hongarije.


€240,- euro

Het bedrag in de kolommen krijg je per maand voor de periode dat je in het buitenland verblijft. Wanneer je 6 maanden verblijft in Noorwegen ontvang je dus €2160,- euro van de Europese Unie. Door aanspraak te maken op de beurs kun je heel wat geld besparen en is de keuze om naar het buitenland te gaan voor jouw studie makkelijker.

Uitbetaling van de beurs

Wanneer je de aanmeldingsprocedure hebt doorlopen om de Erasmusbeurs te krijgen vraag je je vast op wanneer het geld op jouw rekening wordt gestort. De beurs wordt in de meeste gevallen opgedeeld in twee delen: Deel 1 bestaat uit 75% van het bedrag en deel 2 bestaat uit 25% van het bedrag. Zodra alle formulieren zijn goedgekeurd door jou hogeschool of universiteit krijg je het eerste deel van de beurs op jouw rekening gestort. Wanneer je weer terug bent in Nederland na jouw Erasmusuitwisseling heb je pas recht op het tweede deel van jouw Erasmusbeurs.

Tijdens de uitbetaling wordt er van je verwacht dat je diverse documenten inlevert, wanneer je dit niet doet is er een mogelijkheid dat de uitbetaling wordt stopgezet. Daarnaast moet je minstens 22,5 EC’s halen om de beurs om te laten zetten in een gift, anders moet je deze terugbetalen. Lees de voorwaarden dus goed, om zeker te weten dat jouw Erasmusbeurs een gift is en blijft!

Hoeveel Erasmusbeurs

Wil jij meer blogs lezen over mijn ervaring met studeren of werken in het buitenland? Laatst schreef ik een blog over Stappenplan: Skileraar worden in Oostenrijk en De LiO-stage start: Mijn ervaring en tips.

Meer lezen over de PABO