Het is binnenkort weer even spannend voor nieuwe studenten, die hebben dan hun introductiedag op de pabo. Drie jaar geleden had ik ook mijn allereerste introductiedag op de pabo, daarom vertel ik jou mijn ervaring en geef ik je een paar tips om de eerste schooldag goed door te komen!

Wanneer je je hebt aangemeld voor de pabo en je bent toegelaten is het in begin september tijd om kennis te maken met de school en met jouw eigen klas. Zelf heb ik de eerste schooldag op de pabo meegemaakt als student, maar ook als onderwijs assistent. Tijdens de eerste schooldag op de pabo is er een vol programma dat je zult afwerken als beginnend student:

  1. Openingspraatje en kennismaking met alle klassen
  2. Verdeling van de studenten over de aparte klassen
  3. Kennismaking met jouw eigen klas doormiddel van spelletjes
  4. Algemene informatie over programma’s, vakken en roosters
  5. Afsluiting van de dag met jouw eigen klas

De dag vloog voor mijn gevoel voorbij en dit zal bij jou ook gebeuren. Je leert namelijk veel nieuwe mensen kennen en je ziet jouw school misschien wel voor het eerst van binnen. Ik licht alle onderdelen van de introductiedag op de pabo voor jou toe!

eerste schooldag pabo

Gierende zenuwen tijdens de voorbereiding

Tijdens de voorbereiding op de introductiedag van de pabo gierden de zenuwen door mijn lijf. Van de hogeschool had ik inmiddels een brief ontvangen met informatie over de eerste schooldag op de pabo, maar wat we precies gingen doen was een verrassing. Op de introductiedag ging ik met het openbaar vervoer naar de pabo en ik werd hier vriendelijk ontvangen door verschillende studenten.

Toen ik twee jaar later de introductiedag zelf als student moest voorbereiden was ik net zo zenuwachtig als mijn eigen introductiedag. Ik moest veel activiteiten voorbereiden voor de nieuwe studenten en bij binnenkomst zag ik veel gespannen gezichten. Blijf tijdens de voorbereiding rustig en probeer te ontspannen, dat vergat ik zelf namelijk helemaal!

Algemene introductie met alle klassen

Na de binnenkomst zat ik bij een paar meiden die ik niet kende, we waren wat aan kletsen toen een vrouw onze aandacht vroeg. Dit was de opening van de introductiedag en het programma werd kort besproken, daarna werden we in verschillende groepen naar een eigen klaslokaal gebracht waar we onze eigen klas zouden gaan leren kennen.

Als helpende student op de introductiedag twee jaar later zag ik dat veel studenten al met elkaar aan het praten waren. Ook toen werd er een kort formeel praatje gehouden en vervolgens werden de studenten verdeeld over de verschillende groepen. Het is fijn om tijdens dit moment alvast even een praatje te maken met nieuwe studenten, dat neemt de druk een beetje weg.

Introductie met jouw eigen klas

Eenmaal in het klaslokaal keek ik om mij heen en zag mijn nieuwe medestudenten waarmee ik het jaar zou doorbrengen. Onze mentor introduceerde zichzelf en een assistent student, vervolgens kregen wij als klas de kans om elkaar beter te leren kennen. Dit gebeurde aan de hand van verschillende kennismakingsspellen zoals het voorstellen van jezelf met behulp van je sleutelhanger en het spelen van bingo.

Toen ik als student assistent de nieuwe studenten mocht ontvangen met de mentor vond ik het leuk om nieuwe spelletjes met de studenten te proberen. Zo speelden wij verschillende kennismakingsspellen, waardoor de nieuwe studenten elkaar beter leerden kennen. Vervolgens mochten de studenten van alles aan mij vragen over de pabo en stages. Wees tijdens de introductie jezelf, zo leer jij snel mensen kennen die op hetzelfde level zitten.

eerste schooldag pabo

Informatie over de pabo

Na het kennismaken met de klas was het tijd om de nieuwe systemen van de pabo te leren kennen. Op de hogeschool werken ze namelijk met andere programma’s dan op de middelbare school en dit werd uitgelegd door de student assistent. De programma’s vond ik in het begin vrij ingewikkeld, maar tijdens het eerste blok leerde ik ze goed gebruiken. Daarnaast kregen wij informatie over de pabo en de gang van zaken.

Als student assistent kreeg ik de taak om de nieuwe studenten wegwijs te maken in de systemen van de pabo. Hierbij kun je denken aan cijferregistratie, roosters en algemene nieuwtjes bekijken. Daarnaast mocht ik de studenten een inkijkje geven in mijn dagelijkse leven als student. Als nieuwe student is het goed om op deze momenten vragen te stellen aan student assistenten, doe er je voordeel mee!

Afsluiting met jouw eigen klas

Nadat we alle informatie gekregen hadden over de pabo en over elkaar was het tijd om afscheid te nemen. De dagen die volgenden bestonden uit nog meer activiteiten om elkaar te leren kennen, zoals het introductiekamp en de eerste echte colleges. Als nieuwe student vond ik de introductiedag op de pabo erg spannend maar ook leuk en leerzaam. Probeer vooral te genieten van de nieuwe start in een hele leuke studentenstad!

Na het schrijven van dit artikel begeef ik mij weer helemaal in de sfeer van de eerste schooldag op de pabo! Het is een spannende dag vol nieuwe indrukken, maar achteraf haal je opgelucht adem en krijg je nóg meer zin in jouw nieuwe studie!

Wil jij nog meer blogs lezen die zijn geschreven voor nieuwe studenten? Laatst schreef ik over Tips voor de beginnende PABO-student en Nieuwe studie… Tips van een pabo student.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *