Aan het eind van jaar 2 op de pabo moet je een keuze maken tussen het jonge en oude kind. Vind je het lastig om deze keuze te maken? Ik vertel hoe ik de keuze maakte tussen het jonge of het oude kind!

Op de pabo wordt je als student geacht aan het eind van hun derde jaar te kiezen tussen het jonge of het oude kind. Dit houdt in dat er een keuze wordt gemaakt voor een specialisatie in de boven- of de onderbouw. In jaar vier krijg je college over de specialisatie en lopen je stage in de gekozen bouw. Wanneer je afstudeert ben je gespecialiseerd in de gekozen bouw, maar heb je de basiskennis voor alle basisschoolgroepen.

Ik geef jou in deze blogs voor- en nadelen over kiezen voor het jonge of oude kind pabo. Daarnaast licht ik toe waarom ik heb gekozen voor het jonge kind en laat een medestudent weten waarom zij koos voor het oude kind. Lees snel verder om jouw keuze te kunnen maken!

jonge kind oude kind pabo

Kiezen voor het jonge kind

De profilering voor het jonge kind is gericht op de onderbouw van het basisonderwijs, dit betekent groep 1 tot en met 4. Voordat je de keuze maakt kun je aan de hand van stages, colleges en verhalen van anderen oriënteren of de keuze voor het jonge kind bij jou past. Zelf heb ik gekozen voor het jonge kind, dit naar aanleiding van ervaringen die ik in mijn stages meemaakte en verhalen van anderen. Dit bevalt mij erg goed en ik merk dat ik mijn draai in de onderbouw heb gevonden. Om de keuze voor jou makkelijker te maken geef ik jou vier voor- en nadelen om te kiezen voor het jonge kind.

Het boek Kiezen voor het jonge kind heeft mij erg geholpen tijdens het maken van de keuze voor het jonge kind. Bestel het boek direct en maak jouw keuze doordacht!

jonge kind pabo

Voordelen jonge kind

Omdat ik heb gekozen voor het jonge kind kan ik talloze voordelen noemen, om dit kort en bondig te houden geef ik jou 4 voordelen.

  • Voordeel 1. Het jonge kind heeft geen schaamte: De leerlingen in de onderbouw kennen weinig schaamte en dit zie je terug tijdens dans- en dramalessen. De leerlingen vinden het heerlijk om uitbundig mee te doen en kijken niet snel ergens van op.
  • Voordeel 2. Dagelijks hoor je de mooiste uitspraken: De onderbouw verrast jou dagelijks met mooie uitspraken tijdens kringgesprekken, het maken van werkjes of het buitenspelen. Deze uitspraken zijn een leuke afwisseling op de lesdag en toveren altijd een glimlach op jouw gezicht.
  • Voordeel 3. Je werkt met thema’s in plaats van methodes: Bij de kleuters zal je vooral gaan werken met thema’s in plaats van methodes. Dit betekent dat je zelf jouw lessen mag samenstellen en je veel vrijheid krijgt als het gaat om lesvoorbereiding en lesdoelen, wel kost dit meer tijd dan lessen uit een methode.
  • Voordeel 4. De kinderen kijken naar jou op: Leerlingen in de onderbouw zijn nog vrij jong en zien daarom alle volwassenen als ‘oude mensen’. Dit kan soms voordelen hebben, zoals het houden van orde en het aanbrengen van structuur.

Nadelen jonge kind

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan de keuze het jonge kind. Deze nadelen heb ik zelf gemerkt tijdens mijn profilering. Iedereen heeft verschillende bewegingsredenen, dit zijn dus de nadelen die ik persoonlijk heb ervaren. Ik geef jou vier nadelen aan het kiezen van het jongere kind op de pabo.

  • Nadeel 1. Kinderen in de onderbouw hebben veel hulp nodig: In de onderbouw zijn leerlingen nog vrij aanhankelijk van de leerkracht. Dit betekent dat je geregeld de veters moet strikken, ritsen dicht moet doen en sjaals moet knopen. Dit kan soms vrij hectisch zijn tijdens het buitenspelen of het lopen naar gym.
  • Nadeel 2. De leerlingen hebben een korte spanningsboog: Het jonge kind vindt het soms lastig om geconcentreerd te blijven tijdens te lange lessen. Het is van belang om korte lessen te geven aan de leerlingen, ook dit kan soms best lastig en wennen zijn.
  • Nadeel 3. De gesprekken die je voert zijn gericht op de kleine leefwereld: Leerlingen in de onderbouw zijn vooral gefocust op de nabije leefwereld. Dit betekent dat zij grote nieuwsonderwerpen nog lastig vinden om te begrijpen, dit kan soms een nadeel zijn tijdens diverse lessen.
  • Nadeel 4. Je zult veel snottebellen afvegen en broeken verschonen: Vooral bij de kleuters zal je veel te maken krijgen met snottebellen en natte broeken. Daarom moet je ook dit nadeel meenemen in jouw keuze, want dat is niet altijd even prettig.

Mijn ervaring

Zelf ervaar ik de keuze van het jonge kind als een erg prettige en passende route voor mijn pabo-loopbaan. Het is een bouw waar ik mij in thuis voel en de leerlingen passen bij mijn favoriete ontwikkelingsfase van het kind. In de onderbouw leren de leerlingen allerlei nieuwe dingen en de verwondering in de ogen van de leerlingen als zij iets nieuws leren is heel bijzonder. Daarnaast zijn deze leerlingen nieuwsgierig naar alles om hen heen. Van insecten tot praatplaten, met het jonge kind kun je overal over praten.

Naast alle voordelen moet er ook realistisch gekeken worden naar de nadelen, zo zijn deze leerlingen al erg zelfstandig, maar hebben zij ook nog veel hulp nodig. Daarnaast hebben de leerlingen een korte spanningsboog en zal je geregeld een snottebel moeten afvegen of een broek moeten verschonen.

Kiezen voor het oude kind

De profilering voor het oude kind is gericht op de bovenbouw van het basisonderwijs, dit betekent groep 5 tot en met 8. Voordat je de keuze maakt kun je aan de hand van stages, colleges en verhalen van anderen oriënteren of de keuze voor het oude kind bij jou past. Zelf heb ik gekozen voor het jonge kind, maar er zijn ook veel medestudenten die kiezen voor het oude kind. Dit doen zij naar aanleiding van ervaringen die zij in hun stages meemaakten en verhalen van anderen. Dit bevalt de meeste medestudenten goed en je zult merken dat je langzamerhand jouw draai in de bovenbouw zult vinden wanneer dit bij jouw interesses aansluit.

oude kind pabo

Voordelen oude kind

Omdat veel pabostudenten voor het oudere kind kiezen zijn er talloze voordelen, maar er zijn natuurlijk ook diverse nadelen. Ik houd het kort en geven vier voor- en nadelen die je kunt meenemen in jouw overweging.

  • Voordeel 1. Je kunt diep ingaan op de stof: In de bovenbouw zijn de leerlingen wat verder ontwikkelend dan in de onderbouw en je kunt met de leerlingen diep ingaan op de stof. Dit kan plaatsvinden tijdens alle zaakvakken en bijvoorbeeld aardrijkskunde of geschiedenis.
  • Voordeel 2. De leerlingen in de bovenbouw zijn zelfstandig: Leerlingen in de bovenbouw zijn erg zelfstandig en dit scheelt jou wat tijd. Het oude kind kijkt bijvoorbeeld zijn/haar eigen werk na en leerlingen zullen jou minder snel om hulp vragen bij het strikken van hun veters.
  • Voordeel 3. Je werkt met methodes in plaats van thema’s: In de bovenbouw wordt er bij de zaakvakken vooral gebruik gemaakt van methodes. Door deze voorgemaakte lessen hoef jij de handleiding alleen door te lezen en de les te geven, het voorbereiden kost dus minder tijd.
  • Voordeel 4. Groep 8 is een bijzonder jaar om mee te maken: Wanneer jij een groep 8 mag draaien betekent dit dat jij de laatste loodjes met de klas doormaakt. Denk hierbij aan de eindmusical, kamp en andere leuke feestjes vlak voor het einde van de basisschool.

Nadelen oude kind

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan de keuze het oude kind. Ik geef jou vier nadelen aan het kiezen van het oude kind op de pabo.

  • Nadeel 1. De leerlingen zijn aan het puberen: Leerlingen in de bovenbouw zullen snel een weerwoord geven en dit kan soms best lastig zijn. Het is daarom belangrijk dat jij sterk in je schoenen staat en duidelijk jouw grens aangeeft bij de leerlingen.
  • Nadeel 2. Stof die wordt behandeld kan soms pittig zijn: De stof in de bovenbouw kan soms ervaren worden als pittig, dit omdat het naast algemene kennis bestaat uit specifieke feiten. Jij als leerkracht moet deze feiten op een rijtje hebben, maar dit is soms best afzien.
  • Nadeel 3. De leerlingen hebben een duidelijke mening: Leerlingen in de bovenbouw hebben een duidelijke mening en zijn niet bang om deze mening te uiten. Wees hiervan bewust en zorg dat je goed kunt omgaan met deze leerlingen.
  • Nadeel 4. Het oude kind krijgt veel stof te verwerken: In groep 5 tot en met 8 moeten de leerlingen veel stof doornemen. Dit betekent veel korte lessen achter elkaar en zorg er daarom voor dat jouw voorbereiding klopt.

Mijn ervaring

Ik heb diverse malen stage gelopen in de bovenbouw en ook deze bouw ligt mij redelijk goed. De leerlingen zijn wat ouder dan bij het jonge kind en dit merk je terug op pedagogisch en didactisch vlak. Je zult dieper de stof in moeten duiken en je wordt uitgedaagd als leerkracht door de stof. Daarnaast kunnen de leerlingen jouw emotioneel flink uitdagen door pubergedrag te vertonen. Zelf vond ik dit soms best lastig, maar met een paar trucjes kom je een heel eind. De leerlingen in de bovenbouw zijn erg zelfstandig en groep acht is natuurlijk een bijzonder jaar om mee te maken.

Naast alle voordelen moet er realistisch gekeken worden naar de nadelen, zo kunnen de leerlingen behoorlijk tegen jou in gaan en hebben ze een duidelijke mening. Ook kan de stof die je moet behandelen als leerkracht best pittig zijn en moet je je soms goed inlezen.

Wat je ook kiest: Het komt altijd goed!

Bij de pabo is de profilering een belangrijke keuze, maar gelukkig is hij niet doorslaggevend. Na de pabo ben je namelijk nog steeds bevoegd voor groep 1 tot en met 8, alleen heb je je gespecialiseerd in een bouw. Ik hoop dat ik jou met deze voor- en nadelen wat verder heb kunnen helpen met de keuze tussen het jonge of oude kind op de pabo. Laat in de reacties weten voor welke profilering jij gekozen hebt en waarom!

Wil jij meer blogs lezen over de keuze tussen het jonge of oude kind pabo? Laatst schreef ik een blog 10x de beste laptop voor op de pabo in 2021 en Schoolspullen pabo: Welke zijn essentieel? Deze blogpost bevat affiliate marketing links.

Meer lezen over de PABO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *