Zit je op de middelbare school en wil je leraar worden in het basisonderwijs? In dit stappenplan leg ik je de stappen uit die je moet zetten om uiteindelijk voor de klas te kunnen staan.

1. Kies een PABO uit

Wanneer je leerkracht wil worden in het basisonderwijs moet je minimaal de PABO hebben afgerond. Deze opleiding is op zo’n 92 locaties in Nederland te volgen, zie de kaart hieronder voor een greep uit deze Hogescholen. Op deze site staat een uitgebreid overzicht met alle Hogeschool en Universiteiten die de (Academische) PABO aanbieden.

2. Bekijk de toelatingseisen van de PABO

Wanneer je je aan wilt melden voor de PABO moet je voldoen aan verschillende toelatingseisen. Deze eisen verschillen per persoon, omdat je vooraf de PABO veel algemene kennis moet hebben op het gebied van: aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde en biologie. Heb je één van deze vakken niet in je vakkenpakket? Dan is de kans groot dat je een toelatingstoets moet doen voor de PABO.

3. Maak de toelatingstoetsen van de PABO

Je hebt een opleiding gevonden, en uitgezocht welke toelatingstoetsen moet maken. Het is tijd om je voor te bereiden op de toetsen. Via de site goedvoorbereidnaardepabo.nl kun je gratis oefenmateriaal krijgen voor de toelatingstoetsen. Naast deze gratis materialen zijn er verschillende studieboeken die je kunnen helpen bij je voorbereiding.

Het inschrijven voor de toelatingstoetsen moet je doen via de link die je krijgt van de PABO waarbij je staat ingeschreven. De toets vindt plaats op verschillende Hogescholen in Nederland, en wees niet bang. Wanneer je de toets niet in één keer haalt krijg je gelukkig een tweede kans!

4. Volg de PABO

Ben je na de toelatingstoetsen toegelaten aan de PABO? Dan is het tijd om de 4-jarige studie te doorlopen. Tijdens de PABO maak je kennis met het vak en sta je geregeld voor de klas in je stages (onder begeleiding). Ook leer je de administratieve kant van het onderwijs. Meer lees je hierover in mijn blog over de PABO.

Baanzekerheid = 100%

Ken je iemand die de PABO wilt gaan doen en leraar wil worden? Laat een reactie achter of deel deze blog op Social Media!

Meer blogs lezen over de PABO? Laatst schreef ik een blog over Jaar 1 van de PABO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *